Ontspannen Ik geef de volgende behandelingen in mijn praktijk:

ONTSPANNINGSMASSAGE

Een ontspannende massage, waarbij spierknopen en blokkades in de stroom van de massage worden meegenomen. Erg prettig voor het "regelmatige onderhoud" van lichaam en geest.

KLACHTGERICHTE MASSAGETHERAPIE

Klachten aan het bewegingsstelsel worden voor zover mogelijk ondersteund of verholpen middels massage, bindweefselmassage en droge cupping therapie. Dit kan worden gecombineerd met een ontspanningsmassage.

PSYCHOSOMATISCHE MASSAGETHERAPIE

We leven in een tijd waarin er veel van ons wordt verwacht, bijvoorbeeld vanuit het werk en/of gezin. Misschien probeer je een nieuwe levensfase te omarmen, zoals ouderschap of de menopauze, maar vind je dit lastig. Wellicht heb je last van klachten zoals stress, overspannenheid, burn-out of onverwerkte emoties. Wil je graag meer contact krijgen met je gevoel, of je gevoelens een plaats geven? Misschien kan ik je verder helpen.

Je emoties staan in verbinding met je lichaam. Het meest duidelijke voorbeeld hiervan is dat iemand met verdriet gaat huilen. Als je het druk hebt, stress ervaart, of op een andere manier emotioneel belast bent, kan je dit lichamelijk voelen. Soms is dit gevoel echter zo sterk dat de menselijke geest het niet goed kan verwerken en gebruik maakt van de prachtige capaciteit zichzelf hiervoor af te sluiten. Een soldaat staat in een gevecht bijvoorbeeld niet stil bij wat hij voelt. Dat komt pas later, als de situatie veilig is. Hetzelfde gebeurt bij minder acute, maar wel zorgelijke situaties zoals langdurige overbelasting of relatieproblemen. Het lichaam maakt al die tijd de fysiologische processen door die met de stress samenhangen, waardoor fysieke klachten kunnen ontstaan. Als de vervelende gebeurtenissen achter de rug zijn, kunnen deze klachten opspelen. Door bewust met deze lichamelijke gevoelens aan de slag te gaan kan contact worden gemaakt met de emoties die ten tijde van de gebeurtenissen niet voldoende zijn verwerkt. Ze krijgen de ruimte en kunnen stap voor stap, op een veilige manier worden behandeld.

Spanningsklachten zorgen soms voor verklevingen in het bindweefsel en/of de fascia en vaak voor spierknoopjes. Deze neuromusculaire triggerpoints zijn een lokale verkramping in het spierweefsel die pijn, tintelingen of gevoelloosheid veroorzaakt. Door middel van massage kunnen de klachten worden verminderd of opgelost. De locaties van de triggerpoints en andere pijnpunten kunnen informatie geven over parallelle processen in de belevingswereld, die middels massagetherapie aan het licht worden gebracht. Ik werk met massage, ademhalingstechnieken, visualisatie en lichaamsgerichte oefeningen.

Pijnklachten treden vaak herhaaldelijk op dezelfde plaats op, die je kunt herkennen als ‘je zwakke plek’. In je emotionele processen kan je ook herhalende patronen ontdekken. Door het lichaam te onderzoeken en knopen aan te raken of te masseren, kunnen in een parallel proces zowel de spierknoop, als een emotionele kwestie worden vrijgemaakt van spanning. Vaak kan op cognitief niveau dan ook meer helderheid ontstaan over de oorzaak van klachten. Waar in gesprekstherapie vaak wordt uitgegaan van cognitie, wordt bij massagetherapie uitgegaan van het lichaam. Beide methodes kunnen uitstekend complementair aan elkaar worden ingezet.

Graag onderzoek ik samen met jou welke therapeutische toepassing het beste bij je past. De behandelingen zullen bestaan uit een aantal afspraken met massages op maat, in combinatie met (korte) gesprekken, eventueel aangevuld met lichaamsgerichte oefeningen en visualisaties.