Technieken en toepassingen

Klassieke Zweedse massage

De Zweedse massage zou wel eens de meest beroemde massagebehandeling ter wereld kunnen zijn. Deze massage, ook wel bekend als de klassieke massage, kenmerkt zich door overheerlijke strijkingen, knedingen en ritmische kloppingen en schuddingen van de spieren.

Hoofdpijn massage

Twintig procent van de Nederlanders, dat is één op de vijf, heeft minimaal één dag in de week hoofdpijn. Te veel hoofdpijnpatiënten denken dat hoofdpijn bij het leven hoort, Helaas heeft niet iedereen begrip voor de hoofdpijn van een ander. 'Het zit tussen je oren' wordt er dan gezegd. Je hoofd zit tussen je oren, en dus ook je hoofdpijn. De hoofdpijn massage is een zeer doeltreffende methode om je weer rust te geven in het hoofd en schoudergebied en de eventuele hoofdpijnklachten te verminderen.

Hoofdpijnmassage kan helpen bij:

Migraine
Hormonale hoofdpijn en hormonale migraine
Chronische hoofdpijn
Clusterhoofdpijn
Medicatie afhankelijke hoofdpijn
Spanningshoofdpijn
Migraine bij kinderen
Tinnitus

Cupping therapie

Een vernieuwde versie van de Chinese cupping therapie. Met deze techniek werk ik zowel cosmetisch als therapeutisch. Het heeft een zeer ontspannende werking en herstelt het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Cupping vermindert verklevingen, is ontgiftend en voert vocht af.

Bindweefsel massage

Het lichaam bestaat voor het grootste deel uit bindweefsel. Omdat het bindweefsel zorgt voor stevigheid tussen de cellen, de weefsels en organen wordt het ook wel steunweefsel genoemd. De functies van dit weefsel zijn: Het onderling verbinden van lichaamsdelen, ‘dichten’ van wonden, steun en vorm geven, stofwisseling, afweer. Veel van onze hedendaagse klachten worden veroorzaakt door de conditie van ons bindweefsel. Vanuit de verschillende bindweefsel zones kunnen segmentale reacties optreden. Ik ga samen met de client op zoek naar verklevingen die mogelijk klachten kunnen veroorzaken en maak deze los.  Cupping wordt gebruikt als extra ondersteuning. 

Myofascial release therapy

Een techniek waarbij we de fasciale lagen een impuls geven om zichzelf te herstellen. Myofascial release is een behandelvorm die gericht is op de fascia. Dit alles omvattende en verbindende bindweefsel is van grote invloed op onze mobiliteit en speelt vaak een grote rol in pijnklachten. Het bijzondere van fascia is dat het heel snel reageert. Met een combinatie van zachte druk en een strekking maak je het weefsel bewust van de spanning waardoor direct een release ontstaat. Een belangrijk aspect van fascia is dat het het hele lichaam met elkaar verbindt. Als de fascia ergens contraheert, kan dat de rest van het lichaam beïnvloeden. Met de technieken die ik nu aan het leren ben in mijn opleiding, kan ik de fascia weer losser maken met als resultaat een flexibelere en lossere fascia. Met myofascial release kan ik doelgericht klachten laten verdwijnen. Het is een effectieve en pijnloze behandelvorm waarmee je mensen weer vrij en pijnloos kan laten bewegen.

Het verschil met de andere vorm van bindweefselmassage die ik aanbied is dat ik met myofascial release therapy het zelfherstellend vermogen van het fascia aanspreek, terwijl ik dit met bindweefselmassage bewust manipuleer. Beslissen welke techniek wanneer het beste kan worden ingezet, is een kwestie van afstemmen en maatwerk.

Mindfulness massagetherapy

Afgestemd op wat je nodig hebt en wat je doel is, stellen we een plan samen. De hierbij horende massage kan op allerlei manieren worden opgebouwd, ik geef een paar voorbeelden

Actieve bewustmaking van de huid met zachte geitenharen borstel

Rug, nek en schoudermassage

Nek- en schouderklachten zijn samen met (lage) rugklachten de meest voorkomende vorm van gewrichtsklachten. Schouderklachten lijken meer bij vrouwen voor te komen dan bij mannen en nemen toe met de leeftijd.Tegenwoordig worden ook nek- en schouderklachten onder de noemer KANS geschaard. KANS betekent klachten van arm, nek of schouder en is de nieuwe benaming van RSI. 

Binnen KANS wordt er een onderverdeling gemaakt tussen specifieke en aspecifieke klachten. Ofwel klachten met een duidelijk herleidbare of een onduidelijke oorzaak. Aspecifieke klachten van de nek en schouder ontstaan net zoals andere RSI klachten vaak door steeds dezelfde bewegingen te maken, of juist lang dezelfde houding aan te nemen. Daardoor krijg je een verminderde doorbloeding van de spieren en pezen waardoor deze niet meer goed kunnen functioneren. Er kan daardoor plaatselijk schade ontstaan. Pijn, prikkeling en vermoeidheid zijn hiervan het gevolg. Ik kan met fricties en voorzichtige manipulatie ruimte maken zodat de doorbloeding kan verbeteren. Houdinsadvies en oefeningen dragen bij aan duurzaamheid van de verbetering.

Ontspanningsmassage

Een ontspannende massage, waarbij spierknopen en blokkades in de stroom van de massage worden meegenomen. Erg prettig voor het "regelmatige onderhoud" van lichaam en geest. Afgestemd op jouw wensen kan ik mijn methodiek aanpassen.