Recept: Gezond de feestdagen door

2023-11-20 20:37:33

Gouden verwenmoment tijdens de feestdagen

Mijn eigen leefstijlcoach zei ooit "Je komt niet aan tussen Sinterklaas en Oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en Sinterklaas". Hoe simpel het ook klinkt, ik kon me er aan optrekken. Door zorgvuldig te plannen wanneer ik me te buiten zou gaan aan lekkers, kwam ik de feestdagen stabiel door. Voor het eerst. Om daarna verder te gaan met afvallen.

Wil jij je strategie bepalen voor de feestdagen, samen met gelijkgestemden? Wees welkom bij het Leefstijl Verbindingsuur.

recept

Pumpkin spice Mug Cake (kopjescake - Tassenkuchen)

Ik had de deelnemers beloofd om recepten voor gezonde baksels te delen. Omdat ik “maar wat doe” ging ik met Google recepten zoeken maar ik vond veel waar toch honing, dadel, etc. in zit. En dat hoeft dus echt niet! Ik houd van gezond eten dat smaakt als snoep en die passie wil ik graag met jullie delen. Vind je mijn recept te saai, Google dan bijvoorbeeld eens op “zwarte bonen brownie” "pumpkin spice mug cake" of “healthy mug cake”. Let dan ook op de zogenaamd "gezonde suikers" die ze toevoegen 😅. Suiker is suiker. Je hebt het nodig, maar liefst wel in de vorm waarin moedertje aarde het je voorschotelt: met vezels. 

Basisrecept magnetron cupcake

Bereidingswijze

Ook lekker: een handje blauwe bessen er in doen. Gewoon uit de diepvries, hup er bij kieperen en bakken. Of er onder/naast leggen als 'ie klaar is, als een soort ijsjes. En een schep magere kwark. Yummie!

Of bak het als een pannenkoek in de koekenpan!

De herfst-feestdagen variatie

Hetzelfde idee, maar een deel van de havermout (of alles!) vervang je door pompoen puree. Hoeveel? Tja... roer, mix, en probeer het uit. Je kunt altijd een mini test-bakseltje maken (het is immers snel klaar) en dan de rest van het beslag nog aanpassen. Hoe je aan pompoenpuree komt? Dat is heel makkelijk: kook een pompoen. Ja. Dat is het. Gewoon de hele pompoen. In je (snelkook-) pan met water. Nee niet schillen. Doe dit maar gewoon. Laat hem afkoelen, halveer hem, schep de pitten er uit en snijd het steeltje er af. Vervolgens pureer je het geheel en dan kan je er van maken wat je wilt. Ik maak meestal doen, maar houd een deel achter voor in de cupcakes.

pumpkin spice

Watte Pumpkin Spice Latte? Ja, maar dan zonder de melk. Gewoon de specerijen. Om je vingers bij af te likken. Zo maak je het:

In een glazen pot vrij van licht en lucht bewaren. Gebruiken naar smaak (ongeveer een theelepel voor 1 cakeje)

Ik heb echt chocolade nodig!

Ok, ik snap je. Soms moet er echt chocolade het mondje in. Bittere noodzaak. Een schep cacao toevoegen doet al wonderen. Maar je kunt in plaats van pompoenpuree, of, why not, gemengd met pompoenpuree, gepureerde (gare) zwarte bonen gebruiken. Ja, je leest het goed. Dan heb je een chocolade cake. Geloof me, dit is lekker! Ik gebruik dan zelf ook een drupje vanille aroma.

Is het feest, giet er dan na de bereiding gesmolten pure chocolade overheen en laat het stollen. Of nog makkelijker: prop middenin het beslag een blokje pure chocolade. Dan krijg je middenin je cakeje een lekker chocoladelavahapje (chocolalava? Dan teken ik voor de apocalyps). Dan is het echt snoep geworden, maar wel snoep dat ook een gevoel van verzadiging geeft.

Cacao Nibs zijn ook een leuke, net een tikje gezonder dan chocola en het geeft een “bite”.

Mis je de suiker? Deze smaak gaat wennen. Banaan, haver en pompoen zijn al zoet. Of bouw desnoods af met steeds een beetje minder zoetstoffen. Experimenteer met het recept, totdat je de juiste verhoudingen naar jouw smaak hebt gevonden.

Ik eet dit als ontbijt met een grote schep magere kwark en kaneel, en een bak fruit. Yes. Ik ontbijt graag vorstelijk. YOLO.Het is ook een heerlijk tussendoortje.

Selamat Makan!